Belevingswereld

Laatst las ik een artikel in het personeelsblad van het UMC Utrecht over longtransplantaties. Patiënten die deze ingrijpende operatie ondergaan moeten gemiddeld zestig pillen per dag slikken, waarvan sommige voor de rest van hun leven. Ik schrok van dit aantal en begon me voor te stellen welke impact dit heeft in het dagelijks leven, naast de ingreep en herstel uiteraard. Het ophalen van een recept bij de apotheek bijvoorbeeld, lijkt me een aardige exercitie. Een grote boodschappentas lijkt me dan geen overbodige luxe en de apotheker zal ook meer tijd en ruimte nodig hebben om dit allemaal klaar te zetten. Thuis moet je de medicatie ook kwijt, zo een 1.700 pillen voor een maand past niet in een keukenla. Je zal een grote plank of kastje moeten leegmaken om hier ruimte voor te maken. Maar het meest lastige lijkt mij het nemen van de pillen zelf. In de praktijk zal het natuurlijk anders lopen, maar stel je voor dat je er twintig per maaltijd moet nemen. Dat lijkt bijna als een extra gang die je naar binnen moet werken, inclusief het vele water dat je nodig hebt om het door te slikken. Een half uur na het lezen van het artikel, stelde de reumaconsulent voor om structureel vier extra paracetamol per dag te slikken. De afgelopen maanden gaat het een stuk minder goed met me en deze aanpak zou de pijn beter kunnen helpen bestrijden. Een paar weken later merk ik dat het langzaam effect heeft, maar ik vind het af en toe moeilijk om die extra pillen te nemen. Het zit niet in mijn systeem om op andere tijden pillen te nemen en bovendien baal ik er nog steeds van dat het nodig is. Ik heb een aantal activiteiten moeten inleveren en die zie ik me voorlopig nog niet oppakken. Af en toe denk ik aan die longpatiënten die ladingen pillen wegslikken en maak ik mezelf wijs dat het voor mij dan meevalt. Maar in mijn belevingswereld is dat nog niet helemaal het geval.

Advertisements
Published in: on March 18, 2015 at 8:43 am  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://dadwithra.com/2015/03/18/belevingswereld/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: