Easy-peasy

Boekkid regularly says the phrase: “That was easy-peasy lemon-squeezy!” He usually says it after he has added up some numbers, made a drawing or even when he got his swimming diploma’s (I have to admit he’s swimming like a fish!). As a father I would definitely not describe parenthood as ‘easy-peasy’. It can be quite tough and I know it is important to be consistent and orderly, because Boekkid thrives when I am. Invariably there are times when I keep a loose rein and the results are evident immediately: a child who becomes bothersome and whiney and does not listen as well as he usually does. When I rein him in the problem is usually solved and all parties become a lot happier. When Boekkid was born I quickly realized that being a Dad is the most important thing I will do in my life. I do not find fatherhood difficult in the way an algebraic equation is difficult. It is more the challenge of continuously being consistent as a good father.

I think of dealing with rheumatoid arthritis in much the same way. Understanding the lessons that will help me live a good life with this disease was not hard. The challenge lies (past, present and future) in applying these lessons in every day life. And as in fatherhood I have to continuously apply these lessons. If I manage to do this well it will only benefit me. These benefits are improving my life with RA and, step by step, leading an increasingly balanced and productive life. And in turn this will lead to a happier life for me, my wife and my son. But I am pretty sure this will not happen with the same daring of a six year old boy. I will never find it ‘easy-peasy lemon squeezy’.

Thank you for your time, take care of yourself and remember to keep passing the open windows.

© Ferhaan Kajee, November 2012

“Dat was een makkie!”, is een zin die ik de laatste tijd regelmatig Boekkid hoor zeggen. Vaak zegt hij dat nadat hij een optelsom heeft opgelost, een tekening heeft gemaakt en zelfs toen hij zijn B-diploma haalde. Het laatste leek hij inderdaad op zijn sloffen te doen. Als vader zou ik het ouderschap absoluut niet als een ‘makkie’ omschrijven. Het kan soms best lastig zijn en ik weet dat consequentie en regelmaat het beste werken, Boekkid vaart daar ook het beste bij. Toch zijn er altijd periodes dat ik dat een beetje laat versloffen. Het gevolg is direct zichtbaar: een kind die vervelend en zeurderig wordt en bovendien minder goed luistert. Door de teugels weer wat aan te trekken is het probleem opgelost en zijn alle partijen weer een stuk gelukkiger. Ik vond al snel dat vader zijn het belangrijkste is wat ik in mijn leven zal doen. En ik vind het vaderschap niet moeilijk in de zin van een moeilijke scheikundige formule. Het is meer de uitdaging om continu consequent een goede vader te zijn.

Het omgaan met reuma zie ik precies zo. Het begrijpen van de lessen om goed met de ziekte om te gaan vond ik niet moeilijk. De uitdaging vond, en vind, ik in de toepassing van deze lessen in mijn dagelijks leven. En net als het vaderschap, moet ik ze continu blijven toepassen. Als ik dat goed doe kan ik er de vruchten van plukken. En dat is steeds beter met reuma omgaan en stap voor stap een evenwichtiger en productiever leven leiden. En dat leidt weer tot een gelukkiger leven voor mij en vrouw en kind. Maar ik weet zeker dat dit niet gepaard zal gaan met de branie van een zesjarig jongetje. Een ‘makkie’ zal ik het nooit vinden.

Advertisements
Published in: on November 23, 2012 at 5:52 pm  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://dadwithra.com/2012/11/23/easy-peasy/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: