Oscar Pistorius

I really enjoyed watching the Olympic Games in London. The Brits did a great job making it an awesome event, in particular the organization, atmosphere and of course sportsmanship. That is why it is great that the host also did so well in many of the events; ending up third in the medal table is a great achievement. “We” performed admirably as well. The performances of Ranomi, Epke, Marianne and the other athletes representing the Netherlands are most definitely part of my highlight reel of these Games. I also enjoyed watching accomplishments of the Dream Team (US basketball team), the Men’s Lightweight Four which the South African team won by an inch, the medal record of Michael Phelps and of course the dominance of the fastest man on planet earth, Usain ‘Lightning’ Bolt.

Besides these sporting achievements there were other highlights as well. Women’s Boxing made its debut as an Olympic event and Saudi Arabia sent a female judoka to the Games for the first time who was allowed to compete with a headscarf (another first!). My most inspiring part of the London Olympics was the first participation of the Blade Runner. South African Oscar Pistorius is the first Paralympian to compete in the Olympic Games. Pistorius has had both legs amputated but runs with the help of two carbon fibre prosthetics. After a long legal battle he was finally granted permission to compete in abled body athletics competitions in 2011. His first 400 meter race at the Olympics therefor was an historic event and is a huge step for less ables and chronically ill people all over the world. He is an inspiration for many, including me, who are strengthened by his perseverance and tenacity. The Blade Runner has taught me that sheer will, hard work, and a solid determination can help you achieve your goals, no matter what limitations RA may bring.

Thank you for your time, take care of yourself and remember to keep passing the open windows.

© Ferhaan Kajee, November 2012

http://www.oscarpistorius.com/

Ik heb veel genoten van de Olympische spelen dit jaar. De Britten hebben er een fantastisch schouwspel van gemaakt, zowel qua sfeer, ambiance, organisatie en natuurlijk sportief. Het is dan ook mooi dat het gastland het in sportief opzicht ook heeft laten zien, een derde plek op de medaillespiegel is een uitstekende prestatie. “Wij” hebben het ook goed gedaan. De prestaties van Ranomi, Epke, Marianne en de anderen waren zeer groots en behoren zeker tot mijn hoogtepunten van deze OS. Ik heb ook genoten van andere sportieve prestaties zoals het Amerikaanse Dream Team voor Basketbal, de lichtgewicht vier van Zuid Afrika die op het nippertje de finale won, het record van Phelps en natuurlijk de dominantie van de snelste man op aarde, Usain, ‘Lightning’ Bolt.

Er waren ook hoogtepunten die los van sportieve prestaties stonden. Zo was het dames boksen voor het eerst een Olympisch evenement (het interview van Mart Smeets met voorvechtster Lucia Rijker bij Studio Sportzomer hierover is zeer de moeite waard!) en vaardigde Saudi-Arabië voor het eerst een vrouwelijke judoka af, die met hoofddoek op mocht sporten (ook een unicum). Het meest in het oog sprong echter de deelname van de ‘Blade Runner’. De Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius is de eerste paralympiër die aan de reguliere Olympische Spelen heeft meegedaan. Hij is dubbel geamputeerd, maar rent met behulp van twee protheses van koolstofvezel. Na een juridische strijd kreeg hij toestemming om aan reguliere atletiek wedstrijden mee te doen. Zijn eerste optreden in de 400 meter series was dus een historische gebeurtenis en een belangrijke stap voor minder validen en chronisch zieken over de hele wereld. Hij is een inspiratiebron voor velen, waaronder ik, die zijn les in doorzettingsvermogen zeer ter harte nemen.

Advertisements
Published in: on November 16, 2012 at 2:58 pm  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://dadwithra.com/2012/11/16/oscar-pistorius/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: