RA-friendly

Last Spring we went to London for a holiday. We had a great time, in part because we spent time with family and friends. Of course we explored this great city as well and we made two visits to the Natural History Museum. This museum has an excellent dinosaur exhibit and Boekkid is absolutely nuts about dinosaurs.

London has a lot to offer in the areas of culture and creativity and not just in the form of museums, because there are a number of shops and companies that really think out of the box as well. It is a great place to get inspired. This inspiration and seeing loved ones, really energizes me. But here is where the danger lies of overdoing it. Whenever I visit London, I produce so much adrenaline, that I have to be very careful that do not to do too much.

Fortunately London has a good rating on my “RA-friendly scale”. The good and efficient public transport system enables you to get around easily. The double decker busses reach the outer suburbs with great frequency and connect well with the well-organized Tube system. But almost unknowingly you tend to walk long distances at some Tube stations. Fortunately there are many cafes or trendy coffee houses to take a load off. And the London Cabs can take you anywhere you need to go. There are many great museums with a wide array of specialities, that are often free of charge, have comfy chairs and are all wheelchair accessible. There is a small detail of this capital that I like; the public restrooms have warm water which is welcome in the winter (Holland, unfortunately believes that we should always wash our hands with cold water).

It’s a pity that I am not able to walk the streets of such a nice city for an entire day anymore. But there are plenty of option to use my energy efficiently. That is why I visit London so regularly. So how RA-friendly is your city?

Thank you for your time, take care of yourself and remember to keep passing the open windows.

Ferhaan Kajee, September 2010

Reumavriendelijk

Tijdens de meivakantie zijn we naar Londen geweest. We hebben een erg leuke tijd gehad, mede door het bezoek aan familie en vrienden. Natuurlijk hebben we deze grote stad zelf ook verkend, zo zijn we maar liefst twee keer naar het National History Museum geweest. In dit museum is een ontzettend gave dinosaurus expositie en Khalil is op dit moment helemaal weg van dino’s.

Londen heeft ontzettend veel te bieden op het gebied van cultuur en creativiteit, niet alleen in musea, maar ook bij winkels en andere bedrijven. Het is bij uitstek een plek om inspiratie op te doen. Die inspiratie geeft me nieuwe energie, alsmede het zien van bekenden. Maar daarbij ligt er ook een gevaar op de loer; overbelasting. Tijdens een bezoek aan deze bruisende hoofdstad produceer ik meer adrenaline en moet ik erg oppassen dat ik niet te veel doe.

Gelukkig scoort Londen goed op mijn ‘reuma-vriendelijk-schaal’. Het goede openbaar vervoer net maakt het makkelijk om je te verplaatsen. De dubbeldekkerbussen rijden met grote regelmaat vanaf verre buitenwijken en is goed te combineren met het overzichtelijke metronet. Ik merk wel dat je bijna ongemerkt veel loopt op sommige metro stations. Gelukkig zijn er vele cafés of hippe koffietenten om even te kunnen zitten. En de Londense taxi’s kunnen je natuurlijk overal brengen waar je maar wilt. Musea’s zijn er in grote getale, op allerlei gebied, zijn vaak gratis toegankelijk en hebben veel zitmogelijkheden. Een klein detail, ik vind het erg fijn dat ik mijn handen met warm water kan wassen in openbare wc’s, vooral in de winter is dat erg prettig.

Jammer genoeg kan ik niet meer de hele dag door zo een mooie stad wandelen, maar er zijn genoeg mogelijkheden om mijn energie goed te verdelen. Daarom blijf ik er terugkomen.

Advertisements
Published in: on March 7, 2011 at 12:52 pm  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://dadwithra.com/2011/03/07/ra-friendly/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: